Tanácsadó INFJ

Introversion - független, önálló, visszafogott, kiegyensúlyozott
iNtuition - innovatív, vizionárius, a jövőben gondolkodó, merész
Feeling - gondoskodó, nagyvonalú, érzékeny, ápoló
Judging - szervezett, strukturált, határozott, kitartó

1 %

A népesség 1%-a
rendelkezik Tanácsadó tipológiával.

Milyen szakma illik hozzád?

Az Emiero személyiségteszt elárulja neked. A hosszabb teszt kitöltése pontosabb eredményekkel jár.

Pontos teszt 60 kérdés Gyors teszt 20 kérdés

A Emiero teszt kitöltése után a megfelelő szakmák jegyzékén kívül azt is megtudhatod, hogy mely ismert személyiségek rendelkeznek, vagy rendelkeztek hozzád hasonló tipológiával.

Basic characteristics:

  • Idealisztikusak
  • Érzékenyek mások szükségletei iránt
  • Kreatívak, művészi hajlamokkal
  • Visszafogottak
  • A jövőbe néznek
  • Zárkózottak
  • Mély kapcsolatok a jellemzőek
  • Szeretnek az élet értelmén gondolkodni

Typology description - Tanácsadó

A Tanácsadók (továbbiakban csak INFJ) az INTJ-nél jobban tudatosítják, hogy mekkora hatásuk van az emberekre. Céljuk, hogy megértsék az események értelmét, majd pozitívan befolyásolják azokat. A személyes hozzáállásuknak köszönhetően könnyebben találják meg a közös hangot másokkal, mint a többi introvertált típus. Annak ellenére, hogy nem keresik a népszerűséget, dicsőséget és beosztásokat, sokszor szert tesznek ezekre. Az emberek értékelik bennük, hogy képesek odafigyelni, érzékelni mások érzéseit és figyelembe venni a partner értékeit és vágyait. Őszintén érdeklődnek mások érzései és gondolatai iránt, önmagukról azonban keveset árulnak el. Bármennyire is érdekli őket mások sorsa, introveltáltságuk miatt kevésbé kommunikatívak mint az ENFJ-k. Mély, összetett és körültekintő személyiségek, akik a legbonyolultabb emberi kapcsolatokon is kiigazodnak, leginkább akkor, ha ők nem érintettek személyesen. Mások iránti őszinte érdeklődésük miatt csak sajnálhatjuk, hogy mennyire kevesen vannak- az emberek csupán egy százaléka tartozik ide.

Mivel hajlamosak személyesen venni a dolgokat, sebezhetőbbek is másoknál. Ez zárkózottságuk egyik oka. Már több éve is ismerhetjük őket, de bármikor képesek meglapni egy új jellemvonással. Ennek ellenére nem mondhatjuk, hogy titokzatos, vagy ellentmondásos személyek lennének. Ellenkezőleg, következetesek, akik hűségesek elveikhez és értékeikhez.
Az INFJ-k már iskoláskorban is jól teljesítenek. Alkotó készségű, jó tanulók. A tanulmányokhoz, később a munkához is felelősségteljes a hozzáállásuk. Néha fékezi őket a tökéletesség iránti vágyuk és aránytalanul nagy energiát fektetnek az adott feladatba. Az utolsó pillanatig tartanak az eredménytől, bár semmi okuk sincs erre. Nem tolakodnak az első sorba, de képesek a háttérből, „szürke eminenciásként“ befolyásolni az eseményeket. Jellemző rájuk az empátia, képesek átélni mások érzéseit. Egyfajta hatodik érzékként képesek meglátni az emberek jó, vagy rossz jellemvonásait, de nem tudják elmondani, hogy jöttek rá megállapításukra. Az INFJ-k nem szeretnek a rossz hír hordozói lenni. Ellenkezőleg, örülnek ha jót tehetnek másokkal. Szeretik, ha egyetérthetnek. A nézeteltéréseket fájdalmasan élik át, romboló hatásúnak tartják azokat. Bármilyen konfliktus nehéz teher számukra, nem képesek sokáig elviselni ezt az állapotot. Ez egész addig is elfajulhat, hogy jó híreket kreálnak maguknak, elutasítják a konfliktus létezését és egy olyan világba kerülnek, ahol már nem tudnak különbséget tenni a gondolatok és a valóság, az igazság és a hazugság között.

Fantáziadúsak, képesek elvonatkoztatni a valóságtól. A környezetükre ezért néha titokzatos hatással lehetnek. A kötetlen képzelőerejüknek köszönhetően képesek kidolgozott, esztétikailag tökéletes művek megalkotására, legyen az zene, írás, dráma, matematika, fizika, vagy a pedagógia területe. Elmondható, hogy az összes típus közül az INFJ a leginkább prózai és romantikus. Az INFJ-k többnyire olyan munkahelyet választanak, ahol emberekkel kell együtt dolgozni, de lehetőleg csak egyenként, nem szeretik a tömeget. Bármilyen terapeutának, pszichológusnak, vagy pszichiáternek is megfelelnek, de a mélysége miatt írásra is adhatják fejüket.

Nem mindig képesek feldolgozni a kritikát, túlságosan is személyesen veszik és nem a munkájuk objektív értékeléseként értelmezik. Könnyen megsértődnek ha aránytalanul sok negatív értékelés éri őket. A pozitív visszacsatolásnak viszont örülnek, maguk is szívesen alkalmazzák mások motiválására. Ha olyan környezetbe kerülnek amit ridegnek, érzéketlennek, vagy barátságtalannak találnak, elveszítik magabiztosságukat és előfordulhat, hogy fizikailag is leépülnek, megbetegszenek. Ilyen közeg lehet számukra a kollégium, vagy a katonaság.

Társként, munkatársként, felettesként és barátként is egyaránt hűségesek az INFJ-k. Foglalkoznak a környezetükkel, szeretnék ha másoknak is kényelmes, barátságos legyen a légkör és őszintén érdeklődnek mások egészsége és lelki állapota iránt.

Az őket érintő kérdésekre sokszor csak közvetve, utalásokban válaszolnak, mintha arra támaszkodnának, hogy mások levonják a megfelelő következtetéseket. Mások túlzottan nyitott hozzáállásán megütközhetnek, főként ha számukra kedves témáról van szó. Előnyben részesítik inkább a jelzéseket, utalásokat, metaforákat. Szűk, tartós, kissé zárt baráti kör a jellemző.

Ahhoz, hogy belső képességeik megfelelően ki legyenek használva, hasznos, ha extrovertált személy is található környezetükben. Ennek hiányában rejtve maradhatnak ötleteik, elképzeléseik. Akik elég közel tudnak kerülni az INFJ-khez elképednek, hogy mennyi gazdagságot rejt belső világuk. Képesek annyira tökéletes és vonzó belső világ megalkotására, hogy sokszor nem érdekli őket a valóság. Ez a tulajdonság egyrészt halhatatlan műveket ajándékozott az emberiségnek, másrészt nem a legjobb kísérője a mindennapi életnek.

Holott az INFJ-k nem kifejezetten kritikusak az eltérő véleményekkel szemben, szeretik, ha olyan emberek veszik őket körül, akik érvelési képessége nem haladja meg az övéket, így egyetértésre tehetnek szert és befolyásolhatnak másokat tanácsaikkal. Általánosságban viszont kijelenthető, hogy az INFJ-k nagyon értékes emberek, akik sokszor észrevehetetlen, de pótolhatatlan hatása nélkül rosszabb lenne a világ.

Milyen szakma illik hozzád?

Az Emiero személyiségteszt elárulja neked. A hosszabb teszt kitöltése pontosabb eredményekkel jár.

Pontos teszt 60 kérdés Gyors teszt 20 kérdés

A Emiero teszt kitöltése után a megfelelő szakmák jegyzékén kívül azt is megtudhatod, hogy mely ismert személyiségek rendelkeznek, vagy rendelkeztek hozzád hasonló tipológiával.