Kézműves ISTP

Introversion - független, önálló, visszafogott, kiegyensúlyozott
Sensing - gyakorlatias, ügyes, hagyományos, részletes
Thinking - logikus, tárgyilagos, pragmatikus, racionális
Perceiving - pártatlan, alkalmazkodó, spontán, változékony

7 %

A népesség 7%-a
rendelkezik Kézműves tipológiával.

Milyen szakma illik hozzád?

Az Emiero személyiségteszt elárulja neked. A hosszabb teszt kitöltése pontosabb eredményekkel jár.

Pontos teszt 60 kérdés Gyors teszt 20 kérdés

A Emiero teszt kitöltése után a megfelelő szakmák jegyzékén kívül azt is megtudhatod, hogy mely ismert személyiségek rendelkeznek, vagy rendelkeztek hozzád hasonló tipológiával.

Basic characteristics:

  • Logikus gondolkodásmód
  • Tapasztalatból szeretnek tanulni
  • Cselekvésre orientáltak
  • Realisták és gyakorlatiasak
  • Szeretik az izgalmat és az új tapasztalatokat
  • Magabiztosak és gondtalanok

Typology description - Kézműves

Az emberiség 7 százaléka úgy fogja fel az életet, mint egy művészeti alkotást. Rájuk fokozottan igaz, hogy mindent csak egyszer próbálnak ki. Jól áll nekik a magányos kalandor szerepe. Többet mernek kockáztatni mint a többi típus, tekintet nélkül arra, hogy néha meg is égetik magukat. Sokszor előfordul, hogy akkor is harcba vonulnak, ha csak csekély esély van a sikerre. Táplálékuk az izgalom és az adrenalin. A Kézművesek (továbbiakban csak ISTP) nem igazán értik, hogy miért kéne másokkal is foglalkozniuk. Kedvteléseik közé tartozik az ejtőernyőzés, a legveszélyesebb hullámokon való szörfözés és hasonló tevékenységek. Kitűnő krízis menedzserek tartoznak ebbe a típusba, akik bravúrosan megmentik a céget, de nem vágynak ezért az elismerésre, vagy a tulajdonos hálájára.

Az ISTP-k különböző eszközök kezelése területén is az élen járnak, legyen az a legfinomabb óraszerkezet, vagy vadászrepülőgép. Már gyerekkoruktól a szerszámok vonzásába kerülnek.

Az ISTP-k ellenállóak tudnak lenni az autoritásokkal és hierarchiával szemben, főként ha azok nem érdemlik meg elismerésüket. A felettesi és beosztotti viszonyra sokszor mint felesleges dologra tekintenek. Ellenállásuk viszont csak ritkán lesz aktív, ilyenkor inkább érdektelenség, figyelmen kívül hagyás a jellemző.

Legtöbb szellemi energiájukat arra fordítják, hogy szubjektíven kiértékeljék, hogy az adott információ mit jelent számukra. Kifejezésmódjukra visszafogottság a jellemző. Amilyen gyorsan el tudnak kezdeni egy dolgot, olyan gyorsan fel is tudják azt adni.

Felesleges megpróbálni befolyásolni őket ha új ötletük támad. Az ISFP-khez hasonlóan inkább tetteikkel kommunikálnak, nem szeretnék bővíteni verbális repertoárjukat. Inkább kézműves irányultságúak, mintsem tudományos beállítottságúak.
Ha valaki zongorán szeretne megtanulni játszani, először a kotta megismerésével kezdik az oktatást. Az ISTP-k számára azonban ez a módszer hasztalan, ugyanis ők zongorázni szeretnének és nem a kottát olvasni. Kitűnő szakemberek lehetnek az alkalmazott tudományok, vagy mérnöki területeken, de jogászként vagy befektetési elemzőként is megállják a helyüket. Ezért is fordulhat elő, hogy sok világhírű zenész, színész él a világon, akik nem ismerik a kottát, vagy sosem jártak színitanodába. Ugyanez érvényes a kézművesekre is.

Az ISTP inkább férfiakra jellemző típus. A női ISTP-nek sokszor könnyebb élni adottságaikkal a munkahelyükön, mint otthonukban. A férfiaknak azonban nehéz elfogadni azokat a nőket, akik jobban értenek a „férfiak munkájához“, mint ők maguk. A női ISTP-knek sokszor nehéz partnert találni és egyedül maradnak, ezért előfordulhat, hogy a hobbijukkal vagy a munkájukkal kötnek „házasságot“. A legkülönbözőbb területeken találkozhatunk velük, mint pl. természetvédelmi rezervátumok, sebészeti osztály, oknyomozó újságírás, rendőrségi nyomozás, vagy sportoktatás.

Az ISTP-k erős oldala, hogy képesek önmagukat is motiválni és függetlenül dolgozni. Nincs szükségük felügyeletre, egyenesen elutasítják azt. A legtöbb dolgot időben fejezik be, azonban a határidőt másként értelmezhetik mint mások. Nem szeretik ugyanis a különböző kötöttségeket.

Az ISTP-k nem értik, hogy az embernek nincs szüksége megtenni a „dolgokat“ ahhoz, hogy megismerje őket. Nem szívesen békülnek ki azzal, hogy a rendezőnek nem kell kitűnő színésznek is lennie egyben, hogy vezetni tudja színészeit. A logikára való összpontosításuk miatt előfordulhat, hogy nem veszik észre a dolgok pozitív vonatkozását és hajlamosak megfeledkezni ezek emberi oldaláról is, mint pl. megdicsérni másokat.

A cselekvés orientációjuk néha gátolja őket, hogy előre gondolkodjanak. Az ISTP egy sajátságos típus. Nélkülük nem lenne teljes a világ. Sokszor azonban nehezen találják helyüket, nem tudnak beilleszkedni. De abban, ami megfelel nekik pótolhatatlanok és utánozhatatlanok.

Ha kizökkentik az ITP-ket előfordulhat, hogy felveszik védelmi állásuk és tragikusak, félősek, túlérzékenyek, hisztérikusak, keményfejűek vagy érinthetetlenek lesznek. Hajlamosak magukba fordulni és elbújni az egész világ elől.

A személytelen gondolkodásmódjuk sok alakot ölthet, egészen a félénkségig, vagy antiszociális viselkedésig is vezethet. Egyrészt társadalmilag naiv, befele forduló emberekről lehet szó. Másrészt pedig előfordulhat, hogy elszigetelt különcökről beszélünk, akiket könnyű különböző ideológiával befolyásolni.

Emberi kapcsolataikban fekete-fehéren látnak, ez a primitív érzelemvilág klasszikus esete. Nem képesek átérezni mások helyzetét, ezért mindent a szájukba kell rágni.

Milyen szakma illik hozzád?

Az Emiero személyiségteszt elárulja neked. A hosszabb teszt kitöltése pontosabb eredményekkel jár.

Pontos teszt 60 kérdés Gyors teszt 20 kérdés

A Emiero teszt kitöltése után a megfelelő szakmák jegyzékén kívül azt is megtudhatod, hogy mely ismert személyiségek rendelkeznek, vagy rendelkeztek hozzád hasonló tipológiával.